Okcategoryrad

Hur hanterar man grundlös svartsjuka?

Kriminell statistik hävdar att 20% av så kallade inhemska brott motiveras av svartsjuka. Men samtidigt – här är en paradox – har skandaler i de flesta fall ingen grund alls. Det visar sig att denna känsla förstör vårt liv bokstavligen från grunden. Dessutom erkänner många män som är dömda för förräderi att det var deras orättvisa svartsjuka som drev dem att skapa ett förhållande på sidan. Gestaltterapeut Anastasia Mineeva berättar om hur man känner igen olika typer av svartsjuka och hur man hanterar dem..

Svartsjuka från det förflutna

– När vi startar nya relationer lider vi ofta av en känsla av osäkerhet. Vi letar efter en partner tidigare för något slags stöd, ett landmärke som hjälper oss att förstå honom. Och oftast väljer vi hans tidigare förhållande som sådant. Detta är helt fel! En person har inte två identiska romaner, och det är omöjligt att dra en slutsats om hur förhållandet kommer att utvecklas baserat på information om de tidigare. Försök att koppla av. Dina vänner har helt rätt och säger den banala frasen: ”När allt kommer omkring är han inte med henne utan med dig.”.

För att bekämpa svartsjuka från det förflutna rekommenderar jag att du spelar spelet ”Från grunden”. Tänk dig att du och din partner är varandras första, att ni är helt oskyldiga och inte vet vad svartsjuka är. Analysera hur du känner, om dina känslor gentemot din partner förändras. Chansen är stor, det finns ingen märkbar förändring, och detta hjälper dig att sluta oroa dig..

Svartsjuka för närvarande

– En av de främsta orsakerna till svartsjuka är brist på information. När allt kommer omkring spenderar en man och en kvinna större delen av dagen separat från varandra. Vad gör han där på jobbet? Vad är hans nya sekreterare? Sådana tankar kan göra dig galen..

Träna dig själv och din partner att uppriktigt dela planer och upplevelser med varandra. På kvällen vid middagen, prata i detalj om hur din dag gick och vad du planerar att göra i morgon. Du kommer att se att svartsjuka gradvis kommer att försvinna efter ett par veckor, när du blir bekant med din älskades liv. Men gå inte för långt – det här bör vara en avslappnad konversation, inte ett beroendeframkallande förhör..

Oavsiktlig svartsjuka

– Det händer också att en kvinna är avundsjuk på en man inte bara för imaginära älskarinnor. Vänner, arbete, hobbyer – allt detta blir också lätt en anledning till skandaler och raserianfall. I sådana fall är problemet troligtvis brist på självförtroende och självattraktionskraft. Och inte kvinnlig attraktivitet utan mänsklig. För att uttrycka det helt klart, tror du inte på saker som kan vara intressanta för dig.. För att hantera detta föreslår psykologer på två sätt..

Den första: dela sina hobbyer med en man och få vänner med sina vänner.

Andra: hitta din egen hobby. Förresten, båda metoderna kan kombineras framgångsrikt. Det viktigaste är att ditt liv är händelserikt, för som regel är den som inte har något att göra avundsjuk.

Det finns en annan metod. Det är mångsidigt och hjälper till att bekämpa någon form av svartsjuka. Gör en lista över allt som gör dig avundsjuk. Ordna föremålen i stigande ordning efter graden av irritation de orsakar dig. Sätt på lite mjuk musik, ligga i soffan eller sängen och försök att slappna av helt. Föreställ dig sedan den första, mest oskyldiga situationen på din lista. Du kommer omedelbart att känna spänningen, det här är normalt. Koppla av igen och spela upp situationen igen. Upprepa proceduren tills situationen slutar orsaka stress. Sedan kan du gå vidare till ett annat objekt. Naturligtvis är det onödigt och till och med skadligt att gå igenom hela listan på en dag. Kom bara tillbaka till denna övning då och då (helst dagligen) tills du har arbetat igenom alla problemen..